miercuri, 30 noiembrie 2011

1 Decembrie, Ziua Mondiala Anti SIDA ( partea a II-a )

  Acum cateva zile ziceam ca voi incerca sa scriu in fiecare zi cate ceva despre HIV/SIDA. Sincer nu am avut timp caci job-ul m-a acaparat destul de mult in ultima vreme si sincer nu am mai avut timp de nimic, insa pentru a recupera din timpul pierdut azi voi incerca sa vin cu destul de multe postari, poate chiar sa recuperez zilele pierdute ... In postul de azi, sper sa nu fie singurul, voi incerca sa vorbim despre discriminare si despre cum este sa fii seropozitiv in societatea romaneaca ...
  Romania este o tara a discriminatilor ... alaturi de tigani si persoanele membre ale comunitatii LGBT, persoanele seropozitive se numara printre cele mai discriminate, conform studiilor facute de diferite ONG-uri. Intr-o tara in care persoanele seropozitive risca a ramana fara medicamente datorita intarzierii fondurilor pentru medicamente sau a lipsei responabilitatilor continuarii tratamentului pentru pacienti, statul devine unul dintre principalii pioni ai discrimarii persoanelor seropozitive.

 Si totusi de ce sunt stigmatizate persoanele seropozitive ... poate ca printre motivele care duc la discriminarea persoanelor seropozitive se numara faptul ca oamenii se tem sa nu contacteze virusul, teama ce este de inteles pana la un anumit punct, insa in contextul in care statul nu face nimic pentru a educa populatia in aceasta privinta revin si zic inca o data ceea ce am mai zis si anume faptul ca statul este unul dintre pricipalii stigmatizatori ai persoanelor seropozitive caci o persoana care nu are foarte multa scoala sau nu este open mind va crede ca virusul poate fi contactat doar prin simpla atingere. Un alt factor discriminatoriu este faptul ca HIV/SIDA este asociat de cele mai multe ori cu comportamente ce sunt considerate imorale ( homosexualitate, prostitutie, consum de droguri ).
  Stim cu totii ca religia are un rol important in societate, si poate ca in cea romaneasca mai mult ca oriunde, si jucand religia rolul asta foarte important in societate devine intentionat un alt factor discriminatoriu al persoanelor seropozitive. Probabil ca unii ma veti intreba cum, pai este simplu caci religia prin convingerile morale pe care le promoveaza duce la parerea ca infectarea cu HIV este rezultatul unei greseli morale ( relatiile cu mai multi parteneri, homosexualitate ). De multe ori si scoala joaca un rol discriminatoriu caci stim cu totii ca exista cazuri in care copii seropozitivi au fost exclusi din sistemul de invatamant.
  Toate aceste stereotipuri duc la actiuni ce lezeaza demnitatea celor care traiesc cu HIV/SIDA, ceea ce reprezinta o grava incalcare a drepturilor omului.
   Societatea trebuie sa fie constienta ca HIV/SIDA nu este o rusine, este o afectiune, iar daca autoritatile nu iau masuri urgente in privinta discriminarii, persoanele seropozitive vor ajunge pe marginea prapastiei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Citeste si ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spune NU drogurilor!

7 Seri Bucuresti

Metropotam

Adopta un catelus